Tot € 150,- boodschappengeld voor inwoners met een laag inkomen

De boodschappenpasactie is voor inwoners van gemeente Doetinchem met een laag inkomen van maximaal 130% van de bijstandsnorm. Zij kunnen in november en december in totaal 3 keer een boodschappenpas aanvragen. Elke pas heeft een waarde van € 50,-. Deze kan gebruikt worden bij verschillende supermarkten in de gemeente. Inwoners kunnen met de pas naar eigen inzicht hun boodschappen kopen. Op deze manier proberen we de dure feestmaanden voor deze groep inwoners te verzachten.


De boodschappenpas bestelt u via meedoenarrangement.nl


De boodschappenpas bestelt u via meedoenarrangement.nl

Daarvoor doet u eerst een aanvraag voor het Meedoenarrangement. Dit kan via de website meedoenarrangement.nl(externe link). Bij de aanvraag levert u uw meest recente inkomensgegevens in. Dit doet u door uw volledige bankafschriften van de laatste twee maanden mee te sturen. Zonder deze gegevens kunnen we uw aanvraag niet behandelen. Is uw aanvraag toegekend? Dan kunt u de boodschappenpas bestellen. De boodschappenpas vraagt u per huishouden aan. Voor de boodschappenpas kijken we niet naar de hoeveelheid spaargeld op uw rekening.

U kunt de boodschappenpas 3 keer bestellen vanaf vrijdag 4 november

De pas is 3 keer te bestellen. De eerste keer dat u de pas kunt bestellen is 4 november. Op de website van het Meedoenarrangement(externe link) leest u wanneer u de volgende 2 passen kunt bestellen.

Veel meer mogelijkheden met het Meedoenarrangement

U bestelt niet alleen de boodschappenpas met het Meedoenarrangement. U kunt het Meedoenarrangement ook inzetten voor sport en ontspanning. Er is aanbod voor jong en oud en voor mensen met een beperking. Zo doet iedereen mee in Doetinchem. Meer informatie via meedoenarrangement.nl

.

Extra ondersteuning

Naast de boodschappenpassen bieden we als gemeente nog meer ondersteuning. Dit om inwoners die te maken hebben met een laag inkomen te helpen. Zo verruimen we de grens van het Meedoenarrangement in 2023 van 120% naar 130% van de bijstandsnorm. Ook leveren we een grotere bijdrage aan de meest uitgebreide zorgverzekering vanuit de gemeentepolis. Om zo inwoners met hoge zorgkosten en een laag inkomen beter te ondersteunen. Dit zijn maatregelen die aanvullend zijn op de al bestaande regelingen. Denk aan de energietoeslag, onze  schulddienstverlening en bijzondere bijstand, budget coaching, budgetbeheer en bewindvoering.

U kunt een boodschappenpas aanvragen van 10 supermarkten in de gemeente

Aan deze boodschappenpas actie doen 10 supermarkten mee. Wij zijn deze supermarkten zeer dankbaar. Deze actie was niet mogelijk geweest zonder hun bijdrage. U kunt van de volgende supermarkten een boodschappenpas aanvragen:

 • Spar Legebeke, Heemskerklaan 65 in Doetinchem
 • Coop, Zonnebloemstraat 3 in Doetinchem
 • Coop, Slotlaan 137 in Doetinchem
 • Coop Postma, Surinameplein 7 in Doetinchem
 • Aldi, Houtsmastraat 148 in Doetinchem
 • Jumbo, J.F. Kennedylaan 62 in Doetinchem
 • Albert Heijn Zonnenberg, Houtsmastraat 150 in Doetinchem
 • Coop Gaanderen, Hoofdstraat 1-27 in Gaanderen
 • Boni Wehl, Koningin Wilhelminaplein 4-6 in Wehl
 • Plus Bruil, Stationsstraat 14 in Wehl

* Let op: u kunt alleen terecht bij de supermarkt waar u de pas voor aanvraagt.


Komt u in aanmerking voor de energietoeslag 2022?

De overheid heeft een energietoeslag in het leven geroepen. Deze toeslag is bedoeld voor mensen met een lager inkomen die het extra lastig hebben door de hoge energieprijzen. Dit is wat er nu bekend is over de aanpak van de gemeente Doetinchem bij het uitkeren van de energietoeslag. 

De gemeente Doetinchem heeft besloten dat inwoners uit de gemeente die een bijstandsuitkering ontvangen, uiterlijk 1 april 2022 € 800 energietoeslag ontvangen. Inwoners met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm die geen bijstandsuitkering ontvangen, ontvangen deze vergoeding ook. Vanaf 4 april 2022 kunnen zij een aanvraag doen via de website van de gemeente Doetinchem. Daar is ook meer informatie te vinden over de voorwaarden en uitzonderingen.

Inloop Buurtplein

 • Mijn schulden lopen op, wat nu?
 • Ik wil wat weten over opvoeden
 • Ik maak me zorgen over de gezondheid van mijn man! 
 • Ik weet niet hoe ik dit formulier moet invullen ! 

Zo maar een aantal vragen waar je mee kunt zitten.

Elke werkdag is er wel ergens een Buurtplein Inloop in de gemeente Doetinchem.

Tijdens elke Buurtplein Inloop zit een team van buurtcoaches, sociaal raadslieden en vrijwilligers van het Formulieren Café voor je klaar en kunnen jou direct op weg helpen. Ook als je bijvoorbeeld alleen wat wil laten printen of gezellig een praatje wil komen maken, ben je van harte welkom!

Zonder afspraak en altijd gratis. Kom langs waar en wanneer het jou het beste uitkomt:

Voor meer informatie over Buurtplein Inloop en onze overige openingstijden kijk je op www.buurtplein.nl

 • Maandag 17.00 – 18.30 uur De Trefkuul - Pelgrimstraat 59a Gaanderen
 • Dinsdag 16.00 – 17.30 uur De Zonneboom - Zonneplein 4 Doetinchem
 • Woensdag 10.00 – 12.00 uur De Zuwe - De Bongerd 2 Doetinchem
 • Woensdag 10.00 – 12.00 uur Raadhuis - Raadhuisplein 1 Wehl
 • Woensdag 17.00 – 19.00 uur De Daele - Stevinlaan 9 Doetinchem
 • Donderdag 10.00 – 12.00 uur De Daele – Stevinlaan 9 Doetinchem
 • Vrijdag 10.00 – 12.00 uur ’t Brewinc - IJsselkade 13 Doetinchem 

Cliëntgroep Ouderen

Wat is de cliëntgroep, waar staat ze voor en wie is de doelgroep?

De cliëntgroep vertegenwoordigt de belangen van de ouderen in onze samenleving. Iedere burger hoort erbij en moet kunnen blijven deelnemen aan de maatschappij. Dit geldt in het bijzonder voor de oudere, kwetsbare burger, die ondersteuning nodig heeft bij deelname aan de samenleving. 

De cliëntgroep volgt kritisch de beleidsstukken van de gemeente Doetinchem en geeft gevraagd en ongevraagd haar advies.

Contact met de cliëntgroep kan via onderstaande afvaardiging van de cliëntgroep of via de organisaties die de afzonderlijke leden van de cliëntgroep vertegenwoordigen.


Samenstelling

De cliëntgroep bestaat uit vertegenwoordigers vanuit de volgende organisaties:

 • Wilhelmien Hetterscheid (vicevoorzitter) unie KBO - afdeling Wehl - Nieuw Wehl
 • Henk Koldewijn, ouderenbond SVD
 • Henk de Waal, ouderenbond FNV
 • Henk Strootman, ouderenbond CNV
 • Henk Jansons, ouderenbond PCOB
 • Dirk Kuipers (voorzitter) unie KBO - afdeling Doetinchem – Gaanderen

Er zijn momenteel twee vacatures welke ingevuld moeten worden vanuit de groep Sensire, Markenheem/Schavenweide

De cliëntgroep bepaalt onderling wie de voorzitter/vicevoorzitter is en die wordt daarmee afgevaardigd naar de Sociale Raad


Laag inkomen of hoge zorgkosten?

Kies voor de GarantVerzorgd zorgverzekering!

Gemeente Doetinchem biedt samen met Menzis een collectieve zorgverzekering aan voor mensen met een laag inkomen en/of hoge ziektekosten: GarantVerzorgd. Mogelijk is deze verzekering geschikt voor u.

GarantVerzorgd heeft veel voordelen t.o.v. een "normale"verzekering n.l.

 • Uitgebreide dekking van medische kosten, b.v. voor een bril en de eigen bijdrage WMO.
 • Menzis geeft u korting op de premie voor de basisverzekering en de aanvullende verzekering.
 • De gemeente betaalt een deel van de premie wanneer uw gezin een inkomen heeft tot 120% van de bijstandsnorm en weinig vermogen.
 • U verzekert het eigen risico wanneer u kiest voor het meest uitgebreide pakket.
 • In de andere pakketten krijgt u een compensatie van € 120,-, wanneer u het verplicht eigen risico moet betalen.
 • Menzis accepteert u altijd, ook bij een mindere gezondheid.

Overstappen naar GarantVerzorgd

Bent u al verzekerd bij Menzis? Dan kunt u het hele jaar door overstappen naar GarantVerzorgd. Bent u verzekerd bij een andere zorgverzekeraar? Dan dient u over te stappen vóór 1 januari 2020 naar GarantVerzorgd verzekerd, via www.gezondverzekerd.nl .Hier ziet u precies wat GarantVerzorgd biedt en wat u uiteindelijk zelf per maand betaalt.

Meer informatie?

Kijk op www.doetinchem.nl/garantverzorgd of neem op werkdagen tussen 9.00 en 13.00 uur contact op met het Zorgplein, via tel. 0314-377377.

LET OP; Neem een geldig ID-bewijs, de gegevens voor het vaststellen van uw inkomen (loonstrook, uitkeringsspecificatie) en de polis van uw huidige verzekering mee.

Toekomstbestendig wonen lening

Doetinchem heeft de leningen voor het verduurzamen van woningen (Duurzaamheidslening, Blijverslening en Stimuleringsregeling voor Monumenten) samengevoegd tot één nieuwe lening: de Toekomstbestendig wonen lening. Inwoners hoeven nu niet meer uit te zoeken welke lening voor hun woonwens geschikt is, of meerdere aanvragen in te dienen voor hun woningaanpassingen. Het doel van de lening is verbetering van bestaande woningen en deze zo toekomstbestendig te maken.

Aanvragen

Het Energieloket door Agem voert deze regeling uit voor de gemeente. U kunt uw aanvraag indienen via de website van Energieloket door Agem. Daar vindt u ook alle belangrijke informatie bij deze lening.

Voorwaarden

 • De Toekomstbestendig wonen lening kunt u als hypotheek of als consumptief krediet aangaan.
 • Het minimaal te lenen bedrag is € 2.500,-.

Inwoners die de oude leningen hebben afgesloten, houden deze onder dezelfde voorwaarden. Lopende aanvragen worden op basis van de oude regelingen afgewerkt. De verordening voor de Toekomstbestendig wonen lening vindt u onder "Lokale regelgeving".